skip to Main Content
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
Wietolie Zorgverzekering

Wordt wietolie vergoed door de zorgverzekering?

Iedere dag verandert de wereld en daarom loont het de moeite om vooruit te kijken. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen wietolie met THC en wietolie met CBD. De kans dat CBD-olie over een paar jaar toch vergoed gaat worden door uw zorgverzekering, is namelijk groter dan voor THC-olie.

THC-olie

Wij gaan eerst kijken naar de kansen dat wietolie met THC in de toekomst onderdeel gaat worden van de basiszorgverzekering. Daarna kijken wij naar de kansen dat zorgverzekeraars in de toekomst THC-olie gaan opnemen in een aanvullend zorgpakket.

THC-olie in basispakket?

Wettelijk is vastgelegd wat zorgverzekeraars moeten vergoeden vanuit de basiszorgverzekering. De medicijnen die deels of volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering staan in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Voor de samenstelling van deze lijst van medicijnen laat de overheid zich adviseren door Het Zorginstituut. Om de paar jaar vraagt de minister Het Zorginstituut om te onderzoeken of het een goed idee is om medicinale cannabis ook op te nemen in het GVS.

De afgelopen jaren luidde de conclusie van Het Zorginstituut steeds hetzelfde: er is volgens het instituut onvoldoende wetenschappelijk bewijs, dat medicinale cannabis daadwerkelijk werkt. Het ziet er ook niet naar uit, dat Het Zorginstituut binnenkort haar mening herziet.

Ondanks het negatieve advies van Het Zorginstituut waren er in het verleden wel zorgverzekeraars die in specifieke situaties toch een vergoeding gaven voor THC-olie. Echter op 1 januari 2017 zijn zij daar mee gestopt.

Aanvullend verzekeren voor THC-olie?

THC-olie zal voorlopig dus niet in het basispakket belanden, maar zijn er misschien verzekeraars die wietolie met THC vergoeden vanuit een aanvullend zorgpakket?

Helaas, tot zover wij weten zijn er geen zorgverzekeraars die wietolie hebben opgenomen in een aanvullende zorgverzekering. Dit heeft deels te maken met de associatie die THC-olie bij veel mensen oproept. Men denkt toch al snel aan de coffeeshop.

Het feit dat u alleen bij een apotheek legaal THC-olie kunt kopen, doet aan deze associatie niets af. Beelden zijn vaak sterker dan feiten en hoewel langzaamaan steeds meer mensen zich realiseren dat THC-olie weinig te maken heeft met coffeeshopcannabis, is er nog een lange weg te gaan.

M.a.w. Geen enkele verzekeraar geeft meer een vergoeding voor THC-olie, noch vanuit de basisverzekering, noch vanuit een aanvullend pakket. Het maakt niet uit hoe hard u de THC-olie nodig heeft. De zorgverzekeraar geeft geen cent.

CBD-olie

De situatie met betrekking tot CBD-olie is hoopvoller. Wij kijken weer eerst naar de basisverzekering en daarna naar de mogelijkheden vanuit aanvullende zorgverzekeringen.

CBD-olie in basispakket zorgverzekering

Over CBD-olie zegt Het Zorginstituut in principe hetzelfde als over THC-olie: er zou onvoldoende wetenschappelijk bewijs zijn, dat CBD-olie echt werkt. Daarom zit ook CBD-olie niet in het basispakket van uw zorgverzekering.

Overigens doet Het Zorginstituut alleen uitspraken over wietolie als mogelijk medicijn. Het Zorginstituut zegt niets over het nut van CBD-olie als voedselsupplement. Daarom kunt u in de winkel en online gewoon CBD-olie kopen als voedselsupplement.

CBD-olie wordt op dit moment dus niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar er zijn een paar aanwijzingen, die ons toch licht optimistisch stemmen.

CZ vergoedt CBD-olie onder dwang van SGKZ

Recent heeft de geschillencommissie SGKZ een uitspraak gedaan waarin zij zorgverzekeraar CZ verplicht om de CBD-olie voor een patiënt met bepaalde lichamelijke ongemakken te vergoeden (bron: Omroep West).

Deze uitspraak is opmerkelijk omdat de SGKZ normaal gesproken braaf het advies van Het Zorginstituut volgt en zoals wij al eerder aangeven, is Het Zorginstituut er niet van overtuigd dat CBD-olie echt werkt. Het is verheugend dat de SGKZ in dit geval goed naar het individuele geval heeft gekeken en dat de commissie het algemene advies van Het Zorginstituut naast zich neer heeft durven leggen.

Wij moeten ons echter hoeden voor te hoog gespannen verwachtingen. Deze uitspraak betekent namelijk níet dat alle zorgverzekeraars voortaan verplicht zijn om CBD-olie te vergoeden. Het gaat hier namelijk om een heel specifieke situatie. Alleen bij een vrijwel identieke situatie kan een patiënt mogelijk profiteren van de uitspraak van de SGKZ.

Dat gezegd hebbende is het wel een teken aan de wand, dat de SGKZ het advies van Het Zorginstituut naast zich neer heeft gelegd. Hopelijk zal dat Het Zorginstituut stimuleren om in de toekomst genuanceerder te gaan denken over het nut van CBD-producten.

EMA keurt CBD-medicijn goed

Wellicht nog hoopvoller dan de uitspraak van de SGKZ is de goedkeuring van de European Medicines Agency (EMA) voor het medicijn Epidyolex.

Epidyolex is een medicijn waarvan het hoofdbestanddeel CBD (cannabidiol) is. Het EMA heeft dit medische middel goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde lichamelijke ongemakken. Het EMA heeft Epidyolex goedgekeurd op 25 juni 2019.

Wat als het EMA meer medicijnen met cannabidiol gaat goedkeuren? Hoelang zal Het Zorginstituut dan nog kunnen volhouden, dat onvoldoende is bewezen dat CBD-producten werken?

Aanvullend verzekeren voor CBD-olie?

In tegenstelling tot THC-olie bestaat er bij CBD-olie geen associatie met coffeeshopcannabis. Bij het horen van CBD-olie zullen dan ook weinig mensen denken aan cannabis.

Tot vrij recent zat CBD-olie dan ook in het aanvullende pakket van diverse zorgverzekeraars, onder ander bij CZ. Echter tegenwoordig vergoedt CZ geen CBD-olie meer. Hetzelfde geldt voor de meeste andere zorgverzekeraars die eerder wel een vergoeding gaven voor CBD-olie.

Tot zover wij weten is er anno 2020 geen enkele verzekeraar meer met CBD-olie in een aanvullend pakket. Zeker weten doen wij dit echter niet, want de informatievoorziening is wat dat betreft niet altijd even duidelijk.

Zo kent Zilveren Kruis bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering met een vergoeding voor ‘natuurgeneeskunde’. Wietolie is bij uitstek een natuurlijk product. Valt dat dan onder natuurgeneeskunde?

Het beste wat u kunt doen, is bij de zorgverzekeraar navragen of zij ook CBD-olie vergoeden. Als u slim bent, dan doet dit per e-mail. Zo heeft u ook iets op papier staan als achteraf blijkt dat de zorgverzekeraar weigert de CBD-olie te vergoeden.

Persoonlijk zijn wij echter bang dat u geen verzekeraar zult vinden met CBD-olie in de aanvullende zorgverzekering. CBD-olie wordt namelijk steeds populairder en dat maakt het voor zorgverzekeraars steeds duurder om CBD-olie op te nemen in een aanvullend pakket.

Conclusie

Niemand kan met 100% zekerheid de toekomst voorspellen, maar op basis van de beschikbare informatie kunnen wij wel een bepaalde voorspelling doen.

CBD-olie zorgverzekering

Er is een reële kans, dat over een aantal jaren medicijnen met cannabidiol (CBD) vergoed gaan worden vanuit de basis zorgverzekering. Dit zal dan hopelijk ook gaan gelden voor medicinale CBD-olie die u met een doktersrecept bij de apotheek kan kopen.

Tegelijk houdt dit een risico in dat CBD-olie als voedselsupplement uit de winkelschappen verdwijnt. Als steeds meer CBD-producten als medicijn erkend gaan worden, dan zal de farmaceutische industrie ongetwijfeld gaan proberen om andere verkooppunten te verbieden. De lobbyisten zullen daar wel voor zorgen.

THC-olie zorgverzekering

Voor THC-olie verwachten wij niet dat zorgverzekeraars dat over een aantal jaren gaan vergoeden. Gezien de groeiende populariteit van wietolie is het niet in het belang van verzekeraars om THC-olie op te nemen in een aanvullend zorgpakket.

De enige kans is dat er meer overtuigend wetenschappelijk bewijs komt, dat medicinale cannabis werkt bij verschillende medische aandoeningen. Medisch onderzoek is echter lange termijn-werk. Daarom kan het nog wel even duren voordat THC-olie in het basispakket komt.

Daarnaast bestaat ook bij THC-olie de reële kans, dat de farmaceutische industrie zal proberen de markt in te pikken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over CBD-olie of THC-olie, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Back To Top
De waardering van www.wietolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 3527 reviews.