skip to Main Content
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
Wetgeving

Wetgeving en wietolie, een ongemakkelijk huwelijk

U bent vast wel bekend met het gedoogbeleid. Cannabis is bij wet verboden, maar verkoop van cannabis in coffeeshops wordt gedoogd. Maar wist u dat coffeeshops niet zomaar alle cannabisproducten mogen verkopen? Hoe het zit met de wetgeving leest u op deze pagina.

Coffeeshops mogen alleen hasj, spacecake en pure cannabis verkopen. Zij mogen géén wietolie verkopen. Voor wietolie met het geestverruimende THC bent u daarom aangewezen op zelf maken of kopen in het grijze circuit.

En wietolie met CBD?

Maar wat als het wietolie met alleen CBD betreft? Van CBD-olie kunt u immers onmogelijk high worden. Dan is er toch geen reden om dit verbieden?

Dat is waar, maar omdat de wetgeving meestal achterloopt met de werkelijkheid, zit het toch net iets anders. Als u ons vandaag de vraag stelt: is CBD-olie legaal? Dan luidt het meest eerlijke antwoord: ja en nee. Of eigenlijk: nee en ja.

Wij zullen dat hier uitleggen.

Wietolie en wetgevingWetgeving – Opiumwet

Het verbod op cannabis is geregeld in de Opiumwet. Aan deze wet zijn twee lijsten toegevoegd van verboden stoffen. Op lijst I staan de verboden harddrugs. Op lijst II staan de verboden softdrugs waaronder hennep.

Dat is op zich al vreemd, omdat er twee soorten hennep bestaan: coffeeshophennep met veel THC en industriële hennep met vrijwel géén THC.

Stoute bierbrouwers

Lang voor de uitvinding van CBD-wietolie werd industriële hennep al gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van touw. Touwfabrikanten die hennep gebruiken vanwege de sterke vezels, zijn dus eigenlijk in overtreding.

Wij kunnen zelfs nog verder gaan. Volgens de letter van de wet overtreden ook bierbrouwers zoals Heineken de Opiumwet. Bij de bereiding van bier gebruikt men namelijk hop. De hopplant behoort tot de hennepfamilie en is dus eigenlijk illegaal.

Wietolie is een harddrug?

Alsof het allemaal nog niet Kafkaësk genoeg is, staat ‘hennepolie’ als enige cannabisproduct in de Opiumwet vermeld op lijst I. Dus op de lijst voor harddrugs! Met ‘hennepolie’ bedoelt de wetgever hier gewoon wietolie, want bij de toelichting staat:

“Concentraat van planten van het geslacht Cannabis (hennep) verkregen door extractie van hennep of hasjiesj, al dan niet vermengd met olie.”

Volgens een strikte toepassing van deze definitie is CBD-olie dus ook hennepolie volgens lijst I van de Opiumwet. En dus een harddrug. Ook al kunt u onmogelijk high worden van CBD-olie.

De wetgeving loopt altijd achter

Wij zijn in de wetsgeschiedenis gedoken en wij ontdekten dat hennepolie sinds 17 maart 2003 als harddrug wordt aangemerkt in de Opiumwet.

Dat is inmiddels 17 jaar geleden en dat verklaart wellicht de genoemde absurditeit. In 2003 wisten weinig mensen wat wietolie was en hoe nuttig wietolie kon zijn.

CBD-olie moest toen nog worden uitgevonden. Dus de wetgever had destijds geen reden rekening te houden met een vorm van wietolie zónder THC.

Tijd voor een update

Feitelijk is het anno 2020 tijd voor een update van de wet. Doel van de Opiumwet is de volksgezondheid te bevorderen door het verbieden van verdovende middelen die schadelijk kunnen zijn voor lichaam en geest. CBD-olie behoort daar niet toe.

Het liefst zouden wij zien, dat de wetgever alle cannabisproducten legaliseert, maar vanwege internationale verdragen, is dat waarschijnlijk een brug te ver.

Als alternatief zou de wetgever nu eindelijk eens moeten besluiten om niet langer alle cannabisproducten op één hoop te gooien. CBD-olie hoort absoluut niet thuis in de Opiumwet.

Het enige wat de wetgever hoeft te doen, is de definitie van hennepolie in de Opiumwet aan te passen. Benoem een minimum percentage THC en wij zijn er. Dat moet toch mogelijk zijn?

Europese regelgeving voor informatievoorziening

Tot nu toe hebben wij alleen gekeken naar de productie en verkoop van CBD-olie an sich, maar ook voor de informatievoorziening gelden wettelijke regels.

Als webshop mogen wij bij Wietolie.nl bijvoorbeeld niks concreets zeggen over de gezondheidsvoordelen van CBD-olie. Omdat wij géén medische website zijn, mogen wij bijvoorbeeld niet zeggen dat CBD-olie helpt bij kwaal A of kwaal B.

Dit is geregeld in artikel 40 en artikel 84 van de Geneesmiddelenwet en in de EU-verordening nr. 1169/2011. Er bestaat zelfs een Europees register dat aangeeft welk gezondheidsclaims bij voedselsupplementen dan wél zijn toegestaan.

Nogmaals: deze regels zijn opgesteld met de beste bedoelingen, maar soms staan verouderde regels positieve ontwikkelingen in de weg.

De praktijk

In de praktijk is CBD-olie gewoon legaal verkrijgbaar, want tot zover wij weten, is nog nooit een producent of verkoper van CBD-olie aangeklaagd vanwege overtreding van de Opiumwet. Evenmin dat er telers van industriële hennep of bierbrouwers in de cel zitten.

Wij zien het ook niet zo snel gebeuren, dat producenten en verkopers van CBD-olie in juridische problemen komen. Anders zouden grote partijen als Kruidvat, Albert Heijn, Action, de Tuinen en Etos echt geen CBD-olie verkopen. Als consument heeft u al helemaal niks te vrezen.

En als het om informatie aankomt, kunt u via een simpele Google-search allerlei medische claims over CBD-olie tegenkomen op niet-commerciële websites.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de wetgeving rondom wietolie? Of wilt u informatie over onze CBD-producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Back To Top
De waardering van www.wietolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 3523 reviews.