Ga naar hoofdinhoud
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

Rinus Beintema olie

Als u het nieuws over wietolie in Nederland een beetje volgt, dan bestaat er een kans dat u weleens de naam van Rinus Beintema bent tegengekomen. Met zijn lange grijze baard, grote neus en terugtredende haarlijn is hij een opvallende verschijning, maar hij heeft een serieuze missie: de legalisatie van wietolie met THC.

Op basis van de verschillende bronnen geven wij hier een beeld van deze bijzondere persoonlijkheid.

Rinus BeintemaHoe het begon

Volgens eigen zeggen, was Rinus Beintema vroeger een ‘harde kerel’. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Friesland, maar zij verhuisden naar Amsterdam. Zelf is Rinus Beintema opgegroeid in Amsterdam-Noord.

Al op zijn achttiende belandde Rinus in de onderwereld. Hij kwam al snel in de gevangenis terecht voor diefstal met geweld. Als ex-bajesklant kon hij daarna geen baan vinden. Daarom ging hij cannabis verbouwen om op die manier toch zijn eigen geld te verdienen.

Volgens Rinus Beintema was de illegale wietkwekerij in het begin nog vrij onschuldig. Echter, na vijftien jaar merkte hij dat deze wereld begon te verharden. De handel werd professioneler, harder en er ontstonden rivaliserende groepen.

Voor Rinus was de maat vol toen hij in 2012 het slachtoffer werd van een ripdeal waarbij zijn compagnon in de buik werd geschoten. Hij stopte met de commerciële productie van illegale wiet. Hij zat toen 25 jaar in het vak.

Nadat hij uit het criminele circuit was gestapt, ging Rinus zich inzetten voor legalisatie van wietproductie. Hiervoor richtte hij de stichting Suver Nuver op.

Suver Nuver opgericht door Rinus Beintema

‘Heel raar’ dat is de letterlijke vertaling van de Friese uitdrukking ‘Suver Nuver’. Het is een toepasselijke naam voor de wijze waarop Rinus Beintema zich inzet voor de legalisatie van wietolie.

Na de oprichting van zijn stichting in 2012 huurde Rinus een loods voor een wietplantage. Vervolgens ging hij de gemeente een winstdeling aanbieden. Door deze transparantie hoopte hij voor de plantage een zekere legaliteit te creëren.

Echter, volgens Rinus had de gemeente geen idee hoe zij op dit ongebruikelijke aanbod moest reageren. Uiteindelijk werden de planten ingenomen en Rinus werd opgepakt.

Dit was niet het einde van Suver Nuver, want door toeval vond Rinus een andere weg om legalisatie van wietproductie te promoten.

Social Clubs

In 2013 werd Rinus Beintema benaderd door een kennis met een vader die last had van bepaalde lichamelijk ongemakken. Of Beintema wietolie voor zijn vader kon maken?

Toevallig had Rinus in het verleden weleens wietolie gemaakt voor recreatief gebruik. Dit was echter de eerste keer dat hij wietolie maakte voor iemand die om een andere reden wietolie wilde gebruiken.

De vader was heel blij met de wietolie. Rinus Beintema maakte wat meer wietolie en vroeg de vader van zijn kennis om dit te verspreiden onder zijn vrienden en kennissen. Toen een groot deel van hen enthousiast reageerde, besloot Rinus om de Facebook-groep Social Club Friesland op te richten.

Via de genoemde Facebook-groep kunnen mensen vragen stellen over wietolie en ervaringen met elkaar delen. De groep groeide snel. In 2016 werden ook in andere delen van het land Social Clubs opgericht: Eindhoven, Groningen, Parkstad, Rijswijk, Utrecht en Zwolle.

Behalve via Facebook komen de leden van de Social Clubs soms ook in levende lijve bij elkaar. Het doel van deze bijeenkomsten is hetzelfde als van de Facebook-groepen: informatie delen. Er wordt géén wietolie verhandeld.

Rinus en zijn medewerkers van Suver Nuver maken de wietolie in een verborgen laboratorium ergens in Noord-Nederland. Er staan daar niet alleen instrumenten om wietolie te maken en te verpakken, maar ook apparaten om de wietolie van eventuele onzuiverheden te reinigen. Overigens richten zij zich ook steeds meer op CBD-producten.

Proefproces

De groeiende populariteit van de Social Clubs en de transparantie waarmee stichting Suver Nuver opereerde, leidde er uiteindelijk toe dat het Openbaar Ministerie een onderzoek ging instellen.

Rinus Beintema was erg blij met de justitiële aandacht. In een interview voor de Leeuwarder Courant uit 2018 verwoordde hij dit als volgt:

,,Wij willen heel graag een gerechtelijke uitspraak. Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2016 onderzoek naar onze activiteiten. Ik ben al meerdere keren gehoord door het hennepteam van de politie, als getuige en als verdachte voor het vervaardigen en distribueren van wietolie. Wij hebben een uitspraak van de rechter nodig om door te kunnen gaan.”

Het laatste nieuws is dat Rinus Beintema inderdaad voor de rechter zal moeten verschijnen. De zitting is gepland voor november 2019. Het dossier heet ‘Edelhert’. Rinus wordt aangeklaagd voor overtredingen van de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet.

Volgens eigen zeggen, verheugt Rinus zich op de rechtszaak:

“Dit schaakspel kan nog interessant worden. Wetenschappers zijn nu aan zet wat mij betreft om te gaan bewijzen wat ik allang vastgesteld heb. Veel mensen hebben baat bij het gebruik van wietolie, dat is voor mij een bewezen feit.”

Volg ons

Iedereen die zich bezighoudt met wietolie zal de rechtszaak rondom Suver Nuver buitengewoon interessant vinden. Daarom zullen wij vanuit Wietolie.nl de ontwikkelingen nauwlettend volgen en hierover voor u verslag doen. Hou dus onze website in de gaten en blijf op de hoogte.

*Toevoeging: inmiddels is er een uitspraak van de rechter geweest. Deze kunt u hier lezen.

Heeft u vragen over wietolie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Bronnen:
Volkskrant, 20 augustus 2018 – Een dag op pad met de Robin Hood van de cannabis
Leeuwarden Courant, 23 oktober 2018 – Wietolieproducent wil graag juridisch vervolgd worden
Omroep Fryslân, 30 juli 2019 – Wietolieproducent Rinus Beintema in november voor de rechter

Back To Top
De waardering van www.wietolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 4742 reviews.