skip to Main Content
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
Nederland En Wietolie

Nederland en wietolie

Een mooi moment om te kijken naar de status van wietolie in Nederland anno nu in de vorm van een terugblik en een vooruitblik. Dat zullen wij doen in dit artikel.

De maatschappelijke status van CBD-olie is principieel anders dan die van THC-olie. Daarom behandelen wij hier eerst CBD-olie en daarna THC-olie.

Status van CBD-olie

Een aantal jaar geleden werd door een groot deel van Nederland nog met een scheef oog gekeken naar CBD-olie. De inhoudsstof CBD (Cannabidiol) wordt namelijk gewonnen uit de hennepplant. Cannabis sativa is de officiële naam van deze plantensoort en bij cannabis denkt men toch al gauw aan coffeeshops en hun clientèle.

Dit vooroordeel is inmiddels grotendeels verdwenen. Dat het onmogelijk is om high te worden van CBD-olie is een feit dat bij steeds meer mensen bekend is. Dat het gebruik en de handel in CBD-olie volledig legaal is, is ook tegenwoordig vrij algemeen bekend.

Verder zijn er sinds een paar jaar niet alleen gespecialiseerde online winkels die CBD-producten verkopen, maar CBD-olie ligt ook in de schappen van landelijke bekende drogisterijketens zoals Kruidvat en ETOS.

Deze ontwikkeling begon in 2017 en heeft zich de afgelopen jaren onverminderd voortgezet. Na te zijn begonnen met één CBD-product hebben deze ketens hun assortiment CBD-producten verder uitgebreid.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

Een andere ontwikkeling die wij hebben geconstateerd, is dat CBD-wietolie prominent op de radar is komen te staan van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Dat is op zichzelf een goede zaak: wij willen immers allemaal graag veilig voedsel en veilige voedselsupplementen. Ware het niet dat de meeste producenten van CBD-olie een aantal jaar geleden zelf al zijn begonnen met het laten testen van de eigen producten door onafhankelijke testlaboratoria.

Ook bij wietolie.nl vinden wij veiligheid belangrijk. Daarom doen wij alleen zaken met producenten van CBD-olie die hun producten regelmatig laten testen. Om dat te controleren, vragen wij periodiek de testrapporten op en bestuderen wij deze zorgvuldig. Zo weten wij zeker, dat ons assortiment alleen uit CBD-producten bestaat, waarvan de kwaliteit is gegarandeerd.

Tip! Wist u dat de bedrijven Medihemp en Azoth een Skal-keurmerk hebben? De CBD-olie die zij verkopen is dus 100% biologisch.

Status van THC-olie

In tegenstelling tot CBD-producten, is de handel in wietolie met THC (Tetrahydrocannabinol) illegaal. Daar is in 2018 en 2019 niets aan veranderd en het ziet er naar uit, dat dit in 2020 niet veel anders zal zijn.

U zou verwachten dat THC-olie, net als cannabis, onder het Nederlandse gedoogbeleid valt en dat u THC-olie daarom in de coffeeshop zou kunnen kopen. Helaas is dat niet het geval.

Hoewel het THC-gehalte van wietolie in principe veel lager is dan een gemiddelde joint, mogen coffeeshops toch geen wietolie verkopen. De reden hiertoe is omdat de Hoge Raad onderscheid maakt tussen THC houdende producten met een plantaardige samenstelling en THC houdende producten zonder plantaardige samenstelling (lees: wietolie). Een kenmerk van wietolie is dat het een extract is van cannabis en geen plantaardige delen bevat. Kortom, alleen de THC houdende producten met een plantaardige samenstelling (wiet en hasj) mogen in de coffeeshops verkocht worden.

Vanzelfsprekend is het wel mogelijk om zelf THC-olie te produceren en het basisingrediënt (cannabis) in de coffeeshop te kopen. Dat valt dan wel weer onder het gedoogbeleid.

Apotheken met THC-olie

Een positieve ontwikkeling is dat THC-olie tegenwoordig in een aantal apotheken te koop is. In 2017 werd er voor het eerst legaal THC-olie in een apotheek verkocht. Daarna volgden een paar andere apotheken op verschillende plekken in Nederland.

THC-olie van de apotheek is prijzig. Dat is een nadeel, want THC-olie wordt niet door de basisverzekering vergoed. Wij kennen ook geen enkele zorgverzekering waarbij THC-olie deel uitmaakt van het aanvullend pakket. Voor mensen met een laag inkomen kan THC-olie van de apotheek daarom een dure aangelegenheid worden. Tegenover het hoge prijskaartje staat dat THC-wietolie uit de apotheek van een hoge kwaliteit is en een hoge zuiverheid kent.

Verder kunt u alleen THC-olie kopen in de apotheek wanneer u beschikt over een doktersrecept. Het kan lastig zijn om een doktersrecept voor THC-olie te krijgen, want nog lang niet alle artsen zijn overtuigd van de waarde van THC-olie.

Een ander nadeel is dat er nog steeds weinig apotheken zijn waar u THC-olie kunt kopen. Persoonlijk hopen wij dat in de toekomst veel meer apotheken THC-olie in hun assortiment gaan opnemen.

Conclusie

De status en het imago van CBD-olie en THC-olie zijn de afgelopen paar jaar verder uit elkaar komen te liggen. Waar CBD-olie tegenwoordig wordt gezien als een regulier voedselsupplement dat legaal te koop is bij veel verschillende aanbieders, blijft THC-olie hangen in de sfeer van illegaliteit. Dat THC-olie tegenwoordig legaal te koop is bij een aantal apotheken, verandert daar helaas weinig aan.

Wij hopen dat THC-olie in de toekomst een positiever imago krijgt en dat de handel en gebruik van wietolie met THC meer uit de illegaliteit wordt getrokken.

Dit zou het beste bereikt kunnen worden wanneer cannabis uit de Opiumwet zou worden geschrapt, maar dat is in de huidige politieke en maatschappelijke constellatie niet realistisch.

Wat misschien wel zou kunnen gebeuren is:

*meer apotheken gaan THC-olie verkopen
*zorgverzekeraars gaan THC-olie op recept vergoeden
*gedoogbeleid wordt verruimd zodat coffeeshops ook THC-olie mogen verkopen
*het gaat mogelijk worden om THC-olie zonder recept te kopen

Sommige van deze punten zijn meer haalbaar dan anderen. Daar zijn wij ons van bewust, maar een mens mag toch hopen? Vanuit wietolie.nl zullen wij de ontwikkelingen op de voet volgen en wanneer u ons blog volgt, blijft u op de hoogte.

Back To Top
De waardering van www.wietolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 1563 reviews.