Skip to content
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (EU) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

Medicinale paddenstoelen

Niet alleen wietolie, maar ook medicinale paddenstoelen bevatten nuttige stoffen die uw gezondheid kunnen bevorderen.

Inhoud:

  1. Wat zijn medicinale paddenstoelen?
  2. Het rijk der paddenstoelen
  3. Naamgeving medicinale paddenstoelen
  4. Belangrijkste medicinale paddenstoelen
  5. Extracten en capsules
  6. Gebruik medicinale paddenstoelen
  7. Teelt medicinale paddenstoelen
  8. Geschiedenis medicinale paddenstoelen
Medicinale paddenstoelen

1. Wat zijn medicinale paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen bevatten biochemische stoffen waar het menselijk lichaam op zo’n manier reageert dat dit uw gezondheid bevordert.

De term medicinale paddenstoel is officieel niet helemaal correct. Eigenlijk zou dit moeten zijn: medicinale zwam. Biologen gebruiken namelijk de term paddenstoel alleen voor het bovengronds deel van een zwam. Dit deel noemt men ook wel zwamvrucht.

Echter vaak zitten de meeste werkzame stoffen van medicinale paddenstoelen niet in de zwamvrucht, maar in de wortels van een zwam. Deze wortels heten officieel het mycelium.

MyceliumEn soms zitten de werkzame stoffen vooral in de zaden van een paddenstoel. De officiële naam van deze eencellige zaden is ‘sporen’.

Ten slotte schrijven wij medicinale paddenstoel altijd met een tussen-n. Vroeger was dat medicinale paddestoel zonder tussen-n, maar dit is veranderd bij de spellingswijziging van 1995. Sindsdien is het altijd paddenstoel.

2. Het rijk der paddenstoelen

Het rijk der zwammen is heel wat groter, dan de meeste mensen zich realiseren. Wetenschappers schatten dat er wereldwijd ongeveer 140.000 verschillende soorten zwammen bestaan. Daarvan is slechts iets meer dan 10% inmiddels ontdekt en door biologen beschreven.

Medicinaal paddenstoelen extractHet aantal paddenstoelen met medicinale eigenschappen is nog kleiner. Van zo’n 800 soorten zwammen is bekend dat deze geschikt zijn als medicinale paddenstoel. Ten slotte is het aantal medicinale paddenstoelen dat grootschalig commercieel wordt verhandeld op twee handen te tellen.

Ook in Nederland groeien medicinale paddenstoelen. Echter sommige medicinale paddenstoelen zien er bijna hetzelfde uit als giftige soorten. Zelf plukken is daarom géén goed idee. Het is slimmer om medicinale paddenstoelen te kopen bij een betrouwbare webshop.

Hieronder bespreken wij de meest gebruikte medicinale paddenstoelen. Voorafgaand wel iets over de naamgeving.

3. Naamgeving medicinale paddenstoelen

In heel Oost-Azië maken paddenstoelen al eeuwenlang deel uit van de volksgeneeskunde. Medicinale paddenstoelen maken bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Echter de meeste medicinale paddenstoelen hebben een weg naar het westen gevonden via Japan. Daarom wordt vaak de Japanse naam gebruikt voor een medicinale paddenstoel. Daarnaast gebruikt men soms de wetenschappelijke Latijnse naam en in enkele gevallen de Engelse naam of de Russische naam.

Veel medicinale paddenstoelen hebben ook een Nederlandse naam, maar deze wordt zelden gebruikt als het gaat om de medicinale werking. Men gebruikt de Nederlandse naam eigenlijk alleen om een zwam in het bos aan te wijzen.

4. Belangrijkste medicinale paddenstoelen

De meest gebruikte medicinale paddenstoelen zijn:

Reishi – Lion’s Mane – Cordyceps – Maitake – Chaga – Truffels

Hieronder gaan wij dieper in op deze belangrijke medicinale paddenstoelen.

ReishiReishi

De antibacteriële en antivirale werking van Reishi is in Japan al eeuwenlang bekend. Daarnaast zorgt deze medicinale paddenstoel voor balans in de hormoonhuishouding. En Reishi is rijk aan antioxidanten.

Vroeger bereidde men Reishi door de zwamvruchten te koken in heet water. Soms gebruikte men hiervoor verse paddenstoelen en soms gebruikte men gedroogde paddenstoelen. Vervolgens liet men het goedje twee uur sudderen. Dit leverde een donkere, bittere vloeistof op die men gebruikte als volksmedicijn.

Tegenwoordig wordt Reishi vooral verkocht als tinctuur (extract) of capsule. Op deze manier heeft men geen last van de bittere smaak.

Lions ManeLion’s Mane

Voor deze medicinale paddenstoel gebruikt men meestal de Engelse naam Lion’s Mane. Deze paddenstoel wordt zo genoemd omdat de zwamvrucht doet denken aan de manen van een leeuw. Daarnaast verkoopt men deze medicinale paddenstoel soms ook onder de naam Hericium. Dat is het eerste deel van de wetenschappelijke naam Hericium Erinaceus.

Lion’s Mane is vooral goed voor de hersenen. In deze medicinale paddenstoel zitten namelijk stoffen die de hersenen stimuleren tot het aanmaken van neuropeptiden. Deze neuropeptiden zorgen voor de groei, productie en het onderhoud van neuronen in de hersenen.

In China gebruikt men Lion’s Mane ook al heel lang bij het kokkerellen. Lion’s mane is namelijk een prima vleesvervanger. De smaak doet denken aan gekookte kreeft.

CordycepsCordyceps

De officiële Latijnse naam is Cordyceps sinensis, maar de Chinese naam is eigenlijk veel mooier: Dongchongxiacou. Deze naam bestaat uit vier Chinese karakters: 冬虫夏草. De afzonderlijke karakters betekenen: winter, beestje, zomer, kruid.

Deze naam verwijst naar de wijze waarop deze medicinale paddenstoel van nature groeit. Deze zwammensoort groeit namelijk niet op verrot hout of op een vruchtbare bosgrond. Nee, cordyceps groeit in het lichaam van de levende rupsen van een bepaald soort nachtvlinder.

In de natuur komt deze zwammensoort slechts voor in bepaalde gebieden van Tibet. Tot voor kort was het ook niet mogelijk om cordyceps te kweken. Dat maakte deze medicinale paddenstoel zeer duur.

Echter een aantal jaren geleden ontwikkelde men een methode waarbij men het mycelium van cordyceps sinensis in een gecontroleerde omgeving wist te kweken door middel van vloeibare fermentatie. Hierdoor kwam Cordyceps binnen het bereik van de gewone man en vrouw.

Cordyceps sinensis kent volgens de Tradititionele Chinese Geneeskunde (TCG) veel verschillende geneeskrachtige werkingen. Het moderne medische onderzoek naar cordyceps sinensis staat echter nog in de kinderschoenen.

MaitakeMaitake

De wetenschappelijke naam is grifola frondosa, maar meestal gebruikt men bij de verkoop van de medicinale paddenstoel de Japanse naam maitake. In Japan gebruikt men maitake al eeuwen. Maitake kent een antivirale en ontstekingsremmende werking.

De Japanners gebruiken maitake niet alleen voor medicinale doeleinden, maar ook voor het bereiden van maaltijden. Ook in Nederland wordt deze paddenstoel al heel lang geplukt om op te eten. Nederlandse paddenstoeleneters kennen deze zwam onder de naam eikhaas.

Echter de medicinale werking van eikhaas is in Nederland niet zo bekend, omdat in het wild groeiende eikhaas heel weinig werkzame stoffen bevat. In Japan heeft men daarom twee verschillende varianten gekweekt van maitake:

· Culinaire maitake: Weinig werkzame stoffen, maar wel heerlijk van smaak.

· Medicinale maitake: Minder lekker, maar wel met veel werkzame stoffen.

In onze webshop verkopen wij de maitake met veel werkzame stoffen.

ChagaChaga

Om te groeien heeft chaga een berkenbos nodig. En nergens zijn er zulke uitgestrekte berkenwouden als in Siberië. Het hoeft daarom niemand te verbazen dat deze medicinale paddenstoel vooral bekend staat onder zijn Russische naam: Chaga.

Om chaga te kweken heeft men niet zo veel aan dood berkenhout. Chaga groeit namelijk alleen op stervende en zieke berkenbomen. U kunt zich voorstellen dat het hierdoor moeilijk wordt om chaga in een gecontroleerde omgeving te telen.

Toch zijn er mensen in geslaagd om chaga te telen, maar de resultaten zijn niet geweldig. In gekweekte chaga blijkt namelijk veel minder werkzame stoffen te zitten als in wilde variant. Daarom wordt veel commercieel aangeboden chaga nog verkregen door wildplukken.

De werkzame stoffen in chaga zijn vooral een groot aantal verschillende antioxidanten. Daarnaast gebruikt men chaga als een natuurlijk antibioticum.

Truffels

Bij truffels denkt u waarschijnlijk het eerst aan de exclusieve delicatesse in gerechten op de menukaart van restaurants met minimaal twee Michelin-sterren. Of u denkt aan truffels met psychedelische effecten.

Er zijn echter ook truffels die uw gezond kunnen bevorderen. Truffels zijn namelijk rijk aan antioxidanten. Daarnaast hebben truffels een antibacteriële werking.

5. Extracten en capsules

Verwacht geen volledige paddenstoelen met steel, hoed, kraag en alles erop en eraan wanneer u een paddenstoel in onze webshop koopt. Tegenwoordig worden medicinale paddenstoelen namelijk vooral verkocht in extractvorm of als capsules. Dit heeft een aantal voordelen:

· Hogere concentratie werkzame stoffen
· Hogere biobeschikbaarheid
· Exacte dosering is eenvoudiger

Medicinale paddenstoelen capsulesHogere concentratie werkzame stoffen

In een onbewerkte medicinale paddenstoel zitten nuttige stoffen, maar ook veel stoffen waar uw lichaam niks aan heeft. Daarom worden medicinale paddenstoelen eerst bewerkt. Het eindproduct kent een veel hogere concentratie werkzame stoffen en is daardoor ook veel effectiever.

Dit verhogen van de concentratie werkzame stoffen kan op twee manieren: heet water-extractie en ethanolextractie. Door heet water-extractie bevat  het eindproduct vooral veel polysachariden. Door ethanolextractie bevat het eindproduct juist veel triterpenen.

Om de beste van twee werelden te creëren voegt men vaak een ethanolextract samen met een heet water-extract.

Hogere biobeschikbaarheid

Wanneer u onbewerkte medicinale paddenstoelen inneemt, dan krijgt u ook veel stoffen binnen waar uw lichaam niets aan heeft. Een groot deel van deze stoffen poept u onverwerkt weer uit. Daarmee poept u ook een deel van de nuttige stoffen uit. Dat is natuurlijk zonde.

Bij een extractie van medicinale paddenstoelen gaan veel minder nuttige stoffen verloren, omdat uw lichaam veel meer van de werkzame stoffen opneemt. Met andere woorden: bewerkte medicinale paddenstoelen kennen een veel hogere biobeschikbaarheid.

Eenvoudige dosering

Op de verpakking van medicinale paddenstoelen die tot een extract zijn verwerkt, staat aangeven hoeveel nuttige stoffen er in een bepaald aantal ml/druppels zitten. Dat maakt een behoorlijk exacte dosering mogelijk.

Bij capsules is het zelfs nog makkelijker. Op de verpakking staat dan namelijk hoeveel nuttige stoffen er in iedere capsule zitten.

Het is wel belangrijk dat u nooit de voorgeschreven dosis overschrijdt. Lees daarom altijd eerst goed alle belangrijke informatie op de verpakking of in de bijsluiter.

6. Gebruik medicinale paddenstoelen

Geen twee soorten medicinale paddenstoelen zijn hetzelfde. Ieder medicinale paddenstoel kent een andere werking op het menselijk lichaam.

Toch zijn er veel overeenkomsten tussen verschillende medicinale paddenstoelen. Veelvoorkomende nuttige effecten van medicinale paddenstoelen zijn:

· versterkt het immuunsysteem
· antibacterieel
· antiviraal
· anti-inflammatoir
· cholesterolverlagend
· gaat oxidatieve stress tegen
· voorkomt gebrek aan bepaalde mineralen

Onderzoek nuttige stoffen medicinale paddenstoelenBovengenoemde effecten hebben medicinale paddenstoelen te danken aan de werkzame stoffen in een zwam. Veelvoorkomende nuttige stoffen in medicinale paddenstoelen zijn:

· Antioxidanten
· Essentiële suikers en polysachariden
· Triterpenen
· Essentiële aminozuren
· Mineralen en sporenelementen

Hieronder gaan wij dieper in op deze nuttige stoffen van medicinale paddenstoelen.

Antioxidanten

In uw lichaam bevinden zich vrije radicalen. En stoffen met deze naam zijn inderdaad ‘radicaal’, want bij te grote hoeveelheden kunnen zij schade veroorzaken aan weefsel en aan cellen.

Toch zijn vrije radicalen in kleine hoeveelheden heel nuttig. Want weet u wat witte bloedlichamen gebruiken om ongewenste bacteriën te doden? En weet u wat witte bloedlichamen gebruiken om beschadigde eiwitten in spiermassa’s op te ruimen? U raadt het al, dat zijn de vrije radicalen.

Dus samengevat: vrije radicalen beschadigen, maar zijn ook nodig. Dit betekent dat een goed evenwicht belangrijk is.

Nu kunnen er redenen zijn waarom uw lichaam een teveel aan vrije radicalen aanmaakt. Gelukkig kan een teveel een vrije radicalen worden tegengegaan door antioxidanten zoals glutathion. En toevallig komen antioxidanten veel voor in medicinale paddenstoelen.

Essentiële suikers en polysachariden

Mijn moeder houdt van bakken en als zij praat over suikers, dan bedoelt zij kristalsuiker, basterdsuiker of druivensuiker. Echter als scheikundigen en medici praten over suikers, dan bedoelen zij een categorie biologische stoffen bestaande uit reeksen van kleine koolhydraatmoleculen (monosachariden).

Men heeft deze suikers ingedeeld naar de lengte van de reeksen:

· Monosachariden = stoffen met reeksen van 1 monosacharide (bijv. druivensuiker)
· Disachariden = stoffen met reeksen van 2 monosachariden (bijv. tafelsuiker)
· Oligosachariden = stoffen met reeksen van 3 – 9 monosachariden
· Polysachariden = stoffen met reeksen van 10 of meer monosachariden

In medicinale paddenstoelen zitten vooral suikers die vallen onder de polysachariden. Dat is zeer waardevol, want een aantal van deze polysachariden gelden als essentiële suikers. Dit betekent twee dingen:

· zonder deze stoffen kan het lichaam niet goed functioneren
· het lichaam kan deze stoffen niet zelf aanmaken

In veel medicinale paddenstoelen zitten essentiële suikers. Het gaat dan om essentiële suikers die het immuunsysteem versterken, cholesterolverlagend werken en die helpen bij een goede regulering van de bloedsuikerspiegel.

Essentiële suikers die veel voorkomen in medicinale paddenstoelen zijn bèta-glucane 1.3 en bèta-glucane 1.6.

Triterpenen

Voordat wij uitleggen wat triterpenen zijn, moeten wij eerst uitleggen wat terpenen zijn. Een terpeen is een organische stof dat is opgebouwd uit isoprenen. Een isopreen is organische verbinding bestaande uit 5 koolstofatomen en 8 waterstofatomen. Of ook wel: C5H8.

Nuttige stoffen medicinale paddenstoelenScheikundigen maken onderscheid tussen terpenen aan de hand van het aantal isoprenen waaruit een terpeenmolecuul bestaat:

· hemiterpenen: 1 isopreen-eenheid
· monoterpenen: 2 isopreen-eenheden
· sesquiterpenen: 3 isopreen-eenheden
· diterpenen: 4 isopreen-eenheden
· triterpenen: 6 isopreen-eenheden
· tetraterpenen: 8 isopreen-eenheden
· polyterpenen: stoffen met moleculen bestaande uit veel isopreen-eenheden

In medicinale paddenstoelen zitten triterpenen met antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende kwaliteiten. Het gaat dan met name om betuline of betulinezuur.

Essentiële aminozuren

Voor het aanmaken van eiwitten heeft het lichaam aminozuren nodig. Nu maakt het menselijk lichaam hiervoor gebruik van 22 verschillende aminozuren. Hiervan kan het lichaam er 13 zelf maken, maar de overige 9 moet het lichaam op een andere manier binnenkrijgen. Daarom heten deze negen: essentiële aminozuren.

De meeste mensen hoeven weinig te doen om genoeg essentiële aminozuren binnen te krijgen. Een beetje gevarieerd voedselpatroon is al voldoende.

Er kunnen bij sommige mensen echter redenen zijn waarom het toch niet lukt om voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen. Medicinale paddenstoelen zijn dan een zeer geschikt voedselsupplement om toch voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Mineralen en sporenelementen

Ten slotte zijn medicinale paddenstoelen rijk aan mineralen en sporenelementen zoals calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, magnesium, chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink. Ook hier geldt dat medicinale paddenstoelen een goed voedselsupplement is voor mensen die onvoldoende van genoemde mineralen en sporenelementen binnenkrijgen door chronische ziekte of door medicijnengebruik.

7. Teelt medicinale paddenstoelen

U heeft ongetwijfeld gehoord van de bezigheid paddenstoelen plukken. U ziet dan misschien een geitenwollensokkentype of een kruidenvrouwtje voor u die gewapend met de nodige kennis in een bos opzoek gaat naar de juiste paddenstoelen. Dit beeld staat ver af van de werkelijkheid.

Teelt medicinale paddenstoelenTegenwoordig worden vrijwel alle medicinale paddenstoelen geteeld. Dit heeft belangrijke voordelen: zuiverheid, kostenbesparing en natuurbehoud.

Zuiverheid

De verhoudingen van stoffen in een medicinale paddenstoel is voor een groot deel afhankelijk van de ondergrond. Daarom kan bij wildplukken de kwaliteit sterkt verschillen.

Echter bij teelt bepaalt men volledig zelf de samenstelling van de bodem. Op die manier heeft men veel meer controle over de verhoudingen van de stoffen in de medicinale paddenstoelen die men teelt. Het resultaat is een veel gelijkmatiger kwaliteit van het eindproduct.

Bij een uitgekiende samenstelling van de kunstmatige bodem kan men zelfs de concentratie werkzame stoffen verhogen. Dit komt de zuiverheid ten goede.

Kostenbesparing

Voor het telen van medicinale paddenstoelen moet men dingen aanschaffen en de teelt kost tijd en aandacht. Echter aangezien men veel exemplaren op een klein oppervlak kan verbouwen, zijn genoemde kosten al gauw terugverdiend.

Als men kijkt naar loonkosten, dan zijn gekweekte medicinale paddenstoelen in ieder geval veel voordeliger dan geplukt paddenstoelen. Immers om in het wild paddenstoelen te plukken moet men soms op één dag grote afstanden lopen en dan nog bereikt u niet de volumes die u met telen zou kunnen halen.

Natuurbehoud

Als men de enige persoon is die een dozijn paddenstoelen uit een bos plukt, dan zal dat niet direct grote impact hebben op het ecosysteem van dat bos. Maar wat als datzelfde bos ieder jaar helemaal wordt leeggeplukt door honderden paddenstoelenliefhebbers? Dan wordt het een ander verhaal!

De afgelopen jaren is de vraag naar medicinale paddenstoelen zo hard toegenomen, dat wildplukken eigenlijk niet meer ecologisch verantwoord is. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om medicinale paddenstoelen te telen.

Vormen van teelt

Er bestaan verschillende manieren om medicinale paddenstoelen te kweken. De gebruikte methode hangt vooral af van het soort medicinale paddenstoel dat men wil kweken. En van de kosten versus acceptabele kwaliteit.

Veelgebruikte methoden zijn: Substraatteelt – Grain Spawn – Vloeibare fermentatie

Substraatteelt

Medicinale paddenstoelen laten groeien op een kunstmatige bodem die zoveel mogelijk een natuurlijke cyclus nabootst. Dat noemen wij een substraatteelt. Op deze manier gekweekte medicinale paddenstoelen zijn over het algemeen van hoge kwaliteit.

Er zijn twee soorten substraten:

· Compostsubstraat: Gefermenteerde mest gemengd met stro, kalk en andere elementen.
· Houtsubstraat: Houtsnippers of zaagsel gemengd met kalk.

Grain Spawn

Bij deze methode laat men medicinale paddenstoelen groeien op een ondergrond van gesteriliseerde rijst of graan. Men oogst dan meestal niet de bovengrondse zwamvrucht, maar het ondergrondse mycelium. Daarom noemt men grain spawn soms ook wel Mycelium on Grain (MOG).

Dit is een relatief goedkope manier om op grote schaal medicinale paddenstoelen te verbouwen. Daar staat tegenover dat bij sommige paddenstoelsoorten grain spawn een eindproduct oplevert van een lagere kwaliteit.

Er zijn echter ook veel soorten medicinale paddenstoelen met een verwaarloosbare kwaliteitsverschil tussen grain spawn en substraatteelt. Grain spawn is dan een aantrekkelijke optie.

Vloeibare fermentatie

Cordyceps groeit in het wild alleen in het lichaam van levende rupsen. U kunt zich voorstellen dat dit grootschalige kweek van cordyceps nogal lastig maakt. Tot enkele jaren geleden was het dan ook onmogelijk om cordyceps te kweken.

Hierdoor was men volledig aangewezen op wildplukken. Dat maakt cordyceps niet alleen een zeer kostbare medicinale paddenstoelen, maar het bedreigde ook de nachtvlindersoort in wiens rupsen cordyceps gedijde.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig wel een methode om cordyceps te verbouwen. Dit is vloeibare fermentatie. Hierbij doet men een mengsel van water, bepaalde nutriënten en wat cordycepsmycelium in een roestvrijstalen tank die is verbonden aan een machine.

Vervolgens zet men de machine aan zodat de tank langzaam gaat bewegen. Hierna laat men het mycelium gedurende 3 tot 8 dagen groeien. Intussen houdt de machine het mengsel in beweging.

Wild plukken

Hoewel men voor de meeste medicinale paddenstoelen wel een methode heeft kunnen vinden om deze te kweken, zijn er toch nog enkele soorten waarbij dat nog steeds geen serieuze optie is. Dat geldt bijvoorbeeld voor chaga en truffels.

Zowel bij chaga als bij truffels heeft men in het verleden wel gepoogd om deze te verbouwen, maar dat werd nooit een succes. Daarom is men voor deze soorten nog steeds aangewezen op wildplukken.

8. Geschiedenis medicinale paddenstoelen

Al vele eeuwen worden paddenstoelen gebruikt voor medicinale doeleinden. Het is vrijwel zeker dat men ruim vijfduizend jaar geleden al bekend was met de geneeskrachtige werking van sommige paddenstoelen.

Wij weten dit omdat medicinale paddenstoelen zijn aangetroffen op het lichaam van Tötzi. Zo noemden wetenschappers de ijsmummie die werd gevonden in de Italiaanse Alpen. Wetenschappers konden vaststellen dat Tötzi zo’n 5300 jaar in het ijs heeft gezeten.

Klassieke oudheidKlassieke oudheid

De eeuwen daarna bleef het gebruik van medicinale paddenstoelen in Europa de normaalste gang van zaken. In verschillende teksten van Latijnse en Griekse schrijvers wordt namelijk melding gemaakt van medicinale paddenstoelen.

De Romeinse schrijver Plinius de Oudere die leefde in de eerste eeuw na Christus heeft een aantal teksten geschreven over medicinale paddenstoelen. Hetzelfde geldt voor zijn Griekse tijdgenoot Pedanius Diocorides.

Echter de eeuwen daarna verdween in Europa langzaam maar zeker de kennis over medicinale paddenstoelen. Gelukkig bleef in het verre oosten deze kennis wel behouden.

ChinaChina

Het is zeer waarschijnlijk dat medicinale paddenstoelen al vanaf het allereerste begin deel uitmaakten van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Hoever deze kennis teruggaat, weet niemand precies. De meeste historici gaan er vanuit dat 5.000 tot 7.000 jaar de TCG zijn eerste vorm kreeg.

Wat wel vaststaat is dat medicinale paddenstoelen al werden genoemd toen delen van de TCG voor het eerst op schrift werden vastgelegd. Dat was ergens in de tweede eeuw voor Christus.

Anders dan in Europa bleef in China en omringende landen de kennis over medicinale paddenstoelen behouden tot de huidige dag.

Moderne tijdModerne tijd

Het waren vooral Aziatische landen die in de moderne tijd als eersten serieus wetenschappelijk onderzoek verrichtten naar medicinale paddenstoelen.

De Westerse wereld zou volgen in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Sindsdien is het aantal wetenschappelijke onderzoeken naar medicinale paddenstoelen flink toegenomen.

Meer weten

Wilt u meer weten over medicinale paddenstoelen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Back To Top
De waardering van www.wietolie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 5586 reviews.