Kratom
*Wegens strenge wetgeving verkopen wij geen kratom producten.
In Zuidoost-Azië wordt kratom al eeuwenlang gebruikt, maar de afgelopen jaren groeit ook het gebruik in de rest van de wereld. Dat verbaast ons niks, want kratom is een krachtig voedselsupplement met verschillende positieve effecten voor lichaam en geest. Kratom valt goed te combineren met CBD-producten.
Op deze pagina leest u alle belangrijke informatie over kratom. Hier leest u meer over:
1. Voordelen van kratom
2. Biochemische werking van kratom
3. Verschillende soorten kratom
4. Kratomproducten
5. Kratom combineren met CBD
6. Nadelen kratomgebruik
7. Wetenschappelijke onderzoek naar kratom

1. Voordelen
Kratom is een krachtig voedselsupplement. Al bij kleine hoeveelheden merkt u de positieve effecten op lichaam en geest. Kratom is vooral geschikt voor kortstondig gebruik.
Kratom is zeer geschikt voor onder andere: pijnbestrijding, verbeteren geestelijk welzijn, versterken immuunsysteem, energie, rustgevend en afkicken van opiaten.
-Pijnbestrijding
In Zuidoost-Azië is de pijnstillende werking van kratom al eeuwenlang bekend. Kratom wordt gebruikt ter bestrijding van verschillende soorten pijn, waaronder:
Lichaamspijnen zoals: rugpijn, nekpijn, spierpijn, borstpijn, buikpijn, zware hoofdpijn (bijv. migraine), klein letsel (bijv. schaafwonden, brandwonden en gebroken botten).
Pijn als gevolg van chronische aandoeningen zoals: reumatische aandoeningen (bijv. artritis, artrose), multiple sclerosis en scoliose.
-Geestelijk welzijn
Een andere reden waarom men in Zuidoost-Azië al eeuwen kratom gebruikt, is het positieve effect op iemands stemming.
Kratom kan ervoor zorgen dat u zich minder somber voelt. U voelt zich gemotiveerder en dagelijkse taken pakt u makkelijker op.
Daarnaast helpt kratom tegen sociale angsten waardoor u makkelijker contact maakt.
-Versterken immuunsysteem
In kratom zitten verschillende stoffen die het immuunsysteem versterken. Al bij kleine hoeveelheden heeft kratom een stimulerende werking op het immuunsysteem.
-Energie
Om wakker te blijven tijdens lange werkdagen kauwden Thaise arbeiders vroeger op kratombladeren. In dat opzicht lijkt de werking van kratom op dat van koffie: kratom onderdrukt vermoeidheid.
-Rustgevend
Echter kratom kan ook helpen bij een goede nachtrust. Dit lijkt in tegenspraak met het vorige punt, maar het hangt vooral af van de samenstelling van de kratom. Er bestaan namelijk meerdere typen kratom. Meer daarover leest u in de paragraaf ‘Verschillende soorten kratom’.
-Afkicken van opiaten
Wij verwachten niet dat dit punt relevant is voor veel van onze lezers, maar wij willen hem hier voor de volledigheid toch noemen.
Van opiaten afkicken is niet makkelijk. De afkickverschijnselen kunnen zeer heftig zijn. Kratom werkt in hersenen op veel van dezelfde punten als opiaten. Hierdoor kan kratom de afkickverschijnselen tegengaan.
Met behulp van kratom afkicken gaat in een proces van zes dagen. Hierbij begint men met een hoge dosis kratom. De dagen daarna bouwt men dit af. Na de zesde dag is het lichaam afgekickt van de opiaat en kan u stoppen met de kratom.
2. Biochemisch werking kratom
De wetenschappelijk naam voor kratom is Mitragyna Speciosa. Landen waar deze boomsoort veel voorkomt zijn Thailand, Maleisië en Indonesië. Kratom komt in de natuur vooral veel voor in de moerasachtige gebieden rondom grote rivieren in genoemde landen.
De werkzame stoffen van kratom zitten vooral in de bladeren. De werkzame stoffen in kratom vallen allemaal onder de alkaloïden.
Wat zijn alkaloïden?
Alkaloïden vormen een natuurlijke groep stikstof-bevattende plantaardige stoffen die meestal basisch reagerend zijn.
Sommige alkaloïden komen vooral voor in giftige planten. De alkaloïde dient dan als verdedigingsmechanisme tegen plantenetende dieren. In kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen echter ook een geneeskrachtige werking hebben.
Veel alkaloïden hebben een sterke fysiologische of farmacologische werking op het dierlijke en menselijke lichaam. Bij veel alkaloïden heeft dit ermee te maken dat zij inwerken op het centraal zenuwstelsel. Hierdoor hebben deze alkaloïden een neuroactieve en psychoactieve eigenschappen.
Bekende alkaloïden die wij als mensen ook gebruiken, zijn bijvoorbeeld cafeïne, morfine, codeïne en kinine.
Alkaloïden in kratom
In kratom zitten onder andere de volgende nuttige alkaloïden:
1. Mitragynine
2. 7-Hydroxymitragynine (7-OH)
3. Speciogynine
4. Immunostimulante alkaloïden, zoals: Isorhynchophylline, Isopteropodine, Mitraphylline en Isomitraphylline.
Mitragynine is de alkaloïde die het meest in kratom aanwezig is. Het is ook de belangrijkste werkende stof in kratom. Echter soms is het juist de combinatie van mitragynine en een andere stof uit kratom die zorgt voor het gunstige effect. Dit noemen wij het entourage-effect.
1. Mitragynine
Mitragynine is een gedeeltelijke opioïde-agonist. Dit betekent dat mitragynine een stimulerend effect heeft op de opiaatreceptoren in de hersenen. Veel van de gunstige werking van kratom is aan dit effect te danken: pijnstillend, stemmingsverbeterend, energieopwekkend en geschikt voor afkicken van opiaten.
Ook opiaten stimuleren de opiaatreceptoren in de hersenen. In dat opzichte lijkt mitragynine op opiaten, maar er zijn ook verschillen. Het belangrijkste verschil is dat mitragynine veel minder verslavend is dan opiaten.
2. 7-Hydroxymitragynine (7-OH)
Ook 7-hydroxymitragynine (7-OH) is een opioïde-agonist en kent veel dezelfde effecten als mitragynine met name met betrekking tot de pijnstillende werking. Er is echter ook een belangrijk verschil:
Mitragynine is energieopwekkend terwijl 7-OH juist verdovend werkt. Als u kratom wilt gebruiken voor een goede nachtrust, kunt u daarom beter kiezen voor een kratomstam met minder mitragynine en meer 7-OH.
3. Speciogynine
De alkaloïde speciogynine ontspant de spieren. De meest rustgevende kratomstammen bevatten daarom relatief veel speciogynine en 7-OH.
4. Immunostimulante alkaloïden
In kratom zitten ook alkaloïden die het immuunsysteem versterken. Deze alkaloïden staan bekend als immunostimulanten. De belangrijkste immunostimulante alkaloïden in kratom zijn: Isomitraphylline, Isopteropodine, Isorhynchophylline en Mitraphylline.
3. Verschillende soorten kratom
Bovengenoemde werkzame stoffen kunnen in verschillende verhoudingen voorkomen in kratom. Dit hangt vooral af van de gebruikte “stam”.
De stammen zijn genoemd naar de kleur van aderen in een kratomblad. De meest gebruikte stammen zijn: Red Vein Kratom, White Vein Kratom en Green Vein Kratom.

Red Vein Kratom
Dit is de meest gebruikte vorm van kratom. Red Vein Kratom heeft een sterk verdovende werking. In Red Vein Kratom zit namelijk veel meer 7-OH en speciogynine dan in andere stammen. Tegelijk is de concentratie van het opwekkende mitragynine veel lager.
Red Vein Kratom wordt vooral gebruikt als pijnstiller, als slaapmiddel en voor het wegnemen van stress, angst en onrustgevoelens.
White Vein Kratom
In White Vein Kratom zit veel meer mitragynine in vergelijking met andere kratomstammen. Dat maakt White Vein Kratom energieopwekkend.
Verder zorgt White Vein Kratom ervoor dat u zich meer gemotiveerd voelt. Dat maakt White Vein Kratom zeer geschikt tegen lusteloosheid.
Ten slotte is ook White Vein Kratom zeer geschikt als pijnstiller.
Green Vein Kratom
De meest gematigde kratomstam is Green Vein Kratom. De effecten van Green Vein Kratom zijn hetzelfde als bij White Vein Kratom en Red Vein Kratom maar dan minder heftig. Dat maakt dat Green Vein Kratom meer geschikt voor dagelijks gebruik dan de andere kratomstammen.
Omdat men Green Vein Kratom makkelijker dagelijks kan gebruiken dan andere kratomstammen, is Green Vein Kratom de ideale kratom voor het versterken van het immuunsysteem.
Daarnaast wordt Green Vein Kratom veel recreatief gebruikt vanwege de mellow-werking en omdat het goed werkt tegen het onderdrukken van sociale angsten. Voor een avondje stappen is het de ideale voedselsupplement. Door Green Vein Kratom te gebruiken voelt men zich lekkerder en praten gaat makkelijker.
4. Kratomproducten
Vroeger kauwden Thaise landarbeiders op verse kratombladeren om wakker te blijven. Dat is een goedkope en laagdrempelige manier van innemen als men tenminste woont in een omgeving waar volop kratombomen groeien.
Het is echter niet een heel effectieve manier om twee redenen. In de eerste plaats moet men best veel bladeren kauwen om het gewenste resultaat te bereiken. En als men aan de andere kant van de wereld woont, dan is verse kratombladeren kauwen al helemaal geen optie.
Daarom zijn er andere manier bedacht om kratom te gebruiken. Populaire kratomproducten zijn: kratomextracten, kratompoeder, kratomcapsules en kratomthee.

-Kratomextracten-
Voor het produceren van een kratomextract gebruikt men kratompoeder als basisingrediënt en pure alcohol als hulpstof. Door middel van een warme extractieproces creëert men een kratomextract terwijl de alcohol volledig verdampt.
Het resultaat is een kratomextract met een veel hogere concentratie werkzame stoffen dan in kratompoeder. Per gram zit in kratomextract 15 keer zoveel nuttige stoffen als in kratombladeren.
Kratomextracten worden verkocht in druppelflesjes net als CBD-olie. Om kratomextract in te nemen, laat u eerst het voorgeschreven aantal druppels in een glas water vallen. Daarna is het een kwestie van goed roeren en het glas helemaal leegdrinken.
Wij kiezen er zelf voor om de druppels te mengen met koffie. De druppels smaken zeer bitter. De koffie is dus een goed alternatief om de bittere smaak van de kratomdruppels iewat te camoufleren.

-Kratompoeder-
Toen het gebruik van kratom in Westerse landen in opmars kwam, was kratompoeder het makkelijkst en goedkoopst verkrijgbare kratomproduct. Dit kwam omdat kratompoeder produceren zeer eenvoudig is: men droogt de kratombladeren en maalt deze vervolgens tot poeder.
Er zijn twee gangbare manieren om kratompoeder in te nemen:
· ‘Tosh and wash’
· Kratomthee
‘Tosh and wash’
Dit is een populaire methode omdat het de snelste manier is om kratompoeder in te nemen.
Waar deze methode op neerkomt, is dat u eerst een slok water neemt zonder deze door te slikken. Vervolgens stopt u met een lepel de helft van de voorgeschreven dosis kratompoeder in uw mond. U slikt het water en de kratompoeder tegelijk door. Neem eventueel een tweede slok water om echt alle poeder weg te spoelen.
U herhaalt dit proces met de tweede helft van de voorgeschreven dosis kratompoeder.
Kratomthee
U kunt kratompoeder ook gebruiken om daarmee thee te zetten. Hiervoor brengt u eerst 300 ml water aan de kook. Hier voegt u de voorgeschreven dosis kratom aan toe. Laat het mengsel minimaal 15 minuten koken. Langer mag ook.
Let op dat u voor het drinken goed roert zodat u ook het kratombezinksel meedrinkt. Anders mist u een deel van de werkzame stoffen. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

-Kratomcapsules-
Dit is de meest eenvoudige manier om kratom in te nemen. Een kratom capsule bestaat uit een wateroplosbare capsule gevuld met kratompoeder. Na het doorslikken lost de capsule op in de maag en de kratompoeder komt vrij.
Behalve het gebruikersgemak hebben kratomcapsules ook als voordeel dat u niks merkt van de bittere smaak van kratom. De oplosbare capsule is namelijk smaakloos en de bittere kratompoeder komt pas vrij in de maag. Dat is ver voorbij de smaakpupillen.

-Kratomthee-
Na het kauwen op bladeren is dit de oudste manier om kratom te gebruiken.
Belangrijkste voordeel van kratomthee is dat men sneller een effect merkt dan bij andere kratomproducten. Bijkomend voordeel is dat bij kratomthee de bittere smaak van kratom eenvoudig valt te maskeren door het toevoegen van een beetje honing of een klontje suiker.
Bereiden van kratom is net zo eenvoudig als het zetten van gewone thee. Men doet het kratomtheezakje in een theepot en voegt heet water toe. Even laten trekken en drinken maar.
Bij kratom thee is het wel belangrijk dat men de thee minimaal 15 minuten laat trekken. Anders is er te weinig tijd versteken om de werkzame stoffen in het hete water te laten trekken. En natuurlijk moet u wel blijven drinken tot de theepot helemaal leeg is.
5. Kratom combineren met CBD
Een ander bekend voedselsupplement is CBD-olie. Dit voedselsupplement is al langer erg populair in Nederland.
Misschien gebruikt u zelf een CBD-product en wilt u dit gaan combineren met kratom. Dat roept waarschijnlijk vragen op als:
Kunt u veilig kratom en CBD combineren?
Waar moet u op letten bij het combineren van kratom en CBD?
Welke kratomstammen en CBD-producten zijn goed te combineren?
Hieronder geven wij antwoord op deze vragen.
Hoe veilig is de combinatie kratom en CBD?
De werkende stof van CBD-olie en andere CBD-producten is cannabidiol (CBD). Deze stof beïnvloedt het endocannabinoïdesysteem (ECS) in het menselijk lichaam. Op zijn beurt beïnvloedt het ECS weer andere lichaamssystemen zoals het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
Kratom werkt heel anders. De alkaloïden in kratom hechten zich aan andere receptoren, dan de CB1- en CB2-receptoren van het endocannabinoïdesysteem.
Dit betekent dat de biochemische werking van de voedselsupplementen CBD en Kratom elkaar niet in de weg zitten. Zij kunnen elkaar zelfs versterken.
Waar op letten? De dosering!
Wel is het zo, dat via verschillende wegen CBD en kratom dezelfde lichaamssystemen beïnvloeden. Zo hebben zowel CBD als kratom invloed op het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
Daarom moet u toch enige voorzichtigheid betrachten bij het combineren van kratom en CBD. Dit doet u door een lagere dosering aan te houden van het voedselsupplement dat nieuw voor u is.
Dus als u voorheen alleen CBD gebruikte, dan kunt u dit combineren met kratom door een lage dosis kratom te gebruiken (3-4 gram). En omgekeerd moet u een lage dosis CBD (10-15 mg) innemen wanneer u vroeger alleen kratom gebruikte.
Welk combinatie van kratomstam en CBD-product?
Ieder CBD-product is geschikt om te combineren met kratom. De werking van een CBD/kratom-combinatie hangt vooral af van de gekozen kratomstam:
·Red Vein Kratom en CBD: Deze combinatie zorgt voor ontspanning en diepe, prettige gevoelens van rust en sereniteit.
White Vein Kratom en CBD: Deze combinatie zorgt voor energie, focus en een optimistisch gevoel.
Green Vein Kratom en CBD: Deze combinatie zorgt voor een verlichting van veel verschillende soorten ongemak. Het zorgt voor positieve gevoelens en het verlaagt stress.
6. Nadelen kratom
Wij geloven dat u meer heeft aan eerlijke informatie dan aan eenzijdige juichverhalen. Daarom bespreken wij hier ook de nadelen die zijn verbonden aan het gebruik van kratom.
Aan het gebruik van kratom zijn twee nadelen verbonden die algemeen door deskundigen worden erkend:
· Gewenning
· Mogelijk bijwerkingen
Daarnaast is er één nadeel waar de meningen over verschillen:
· Risico op verslaving?
Gewenning
Door herhaald gebruik van kratom vindt er gewenning in uw lichaam plaats. Dit betekent dat u steeds meer kratom moet innemen om eenzelfde effect te bereiken.
Het risico op gewenning speelt vooral een rol bij het gebruik van kratom als pijnstiller bij chronische aandoeningen en als stemmingsverbeteraar bij langdurige depressie. In die situaties kunt u kratom het beste alleen gebruiken in nauwe samenspraak met uw behandelende arts.
Bij sporadisch gebruik van kratom speelt gewenning veel minder een rol. Dat maakt kratom als pijnstiller vooral geschikt voor gebruik bij tijdelijke pijnen (bijv. kneuspijn, wondpijn, spierpijn) of pijnen die maar af en toe bij u optreden (bijv. rugpijn, nekpijn, hoofdpijn).
Hetzelfde geldt voor gebruik van kratom ter verbetering van het geestelijk welzijn. Bent u zo nu en dan in een sombere stemming? Dan is kratom geschikt. Moet u naar een netwerkborrel en ziet u daar vreselijk tegen op? Dan is kratom geschikt. Moet u een keer een nacht doorstuderen vanwege een belangrijk tentamen? Dan is kratom geschikt.
Overigens speelt gewenning géén rol bij het versterken van het immuunsysteem. In dat geval profiteert u namelijk van andere stoffen uit kratom, dan bij de andere toepassingen van dit voedselsupplement.
Mogelijke bijwerkingen
Kratom is een krachtig voedselsupplement, maar daardoor kan kratom ook gemakkelijk tot bijwerkingen leiden. U kunt vooral last krijgen van bijwerkingen wanneer u kratom voor het eerst gebruikt en bij een verkeerde dosering.
Eerste gebruik kratom
Wanneer u kratom voor het eerst gebruikt, dan kunt u last krijgen van één of meer van de volgende tijdelijke bijwerkingen: jeuk, blozen, zweten, diarree, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, of rillingen.
Dit lijkt heel wat, maar bedenk: u zult nooit last hebben van alle bijwerkingen. Ieder lichaam is immers anders. U heeft misschien last van één of twee bijwerkingen uit deze lijst. En als u geluk heeft, dan heeft u geen enkele bijwerking.
Daarnaast zijn de bijwerkingen van korte duur. Na een paar uur is een bijwerking alweer voorbij.
Ten slotte is de tweede keer dat u kratom gebruikt het risico op bijwerkingen al stukken lager. Tenzij u een verkeerde dosering inneemt.
Verkeerde dosering
Wanneer u meer kratom inneemt dan de voorgeschreven dosis, dan kunnen dezelfde bijwerkingen optreden als bij de eerste keer dat u kratom gebruikte.
Wanneer u veel te veel kratom inneemt, dan bestaat zelfs het risico op ernstiger bijwerkingen en permanente schade in uw lichaam. Dit risico is klein, maar het is er wel.
Daarom moet u zich altijd houden aan datgene wat staat op de verpakking of in de bijsluiter.
Risico op verslaving?
Als men kratom slechts af te toe gebruikt, dan is er vrijwel géén risico op lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid. Echter als men kratom dagelijks gebruikt, dan bestaat waarschijnlijk wel het risico dat het lichaam zo gewend raakt aan kratom, dat u niet zomaar met kratom kunt stoppen.
Wanneer u na langdurig dagelijks gebruik van kratom opeens stopt, dan kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals agressief gedrag, huilbuien, spier- en skeletpijn en onverwachte bewegingen (ticks). Deze verschijnselen houden na enkele dagen al op, maar daar moet u wel doorheen.
Dit is het meest eerlijke antwoord dat wij kunnen geven, want de mate waarin kratom wel of niet verslavend is, is op dit moment nog een punt van discussie binnen de wetenschappelijke wereld. Helaas wordt deze discussie vervuild door de farmaceutische industrie die het verslavingsrisico van kratom graag overdrijft in een poging om kratom illegaal te maken.
Wat wel duidelijk is, is dat kratom veel minder verslavend is dan opiaten. Dat is goed nieuws omdat kratom vaak als vervanging wordt gebruikt van opiaten. Echter de farmaceutische industrie is daar minder blij mee, omdat zij veel van haar omzet haalt uit de verkoop van opiaten.
7. Wetenschappelijk onderzoek naar kratom
In Zuidoost-Azië wordt kratom al heel lang voor medische doeleinden gebruikt, maar aandacht vanuit de Westerse wetenschap is van recenter datum. Toch gaat deze aandacht verder terug, dan men op het eerste gezicht zou denken.
19e Eeuw
In 1839 werd kratom voor het eerst beschreven door een botanicus uit een Westers land. Het gaat om de Nederlandse botanist Pieter Willem Korthals. Hij gaf kratom de naam Stephegyne speciosa.
Hierna is de boom nog een aantal keren opnieuw geclassificeerd. Tot de Britse arts en bioloog George Darby Haviland in 1859 de boom zijn definitieve wetenschappelijke naam gaf: Mitragyna speciosa.
In 1895 constateerde de Britse botanicus Edward Morell Holmes dat kratom kon dienen als alternatief voor opium. Echter vrijwel tegelijkertijd ontdekte een andere Britse botanist, Henry Nicholas Ridley, dat kratom juist werd gebruikt om van opium af te kicken. Hij omschreef in 1897 deze toepassing in een 88 pagina’s tellend artikel ‘Malay Plant Names’ in het wetenschappelijke tijdschrift van de Royal Asiatic Society.
20e Eeuw
Tot het midden van de jaren 30 van de Twintigste eeuw bleef de Westerse wetenschap geïnteresseerd in Mitragyna speciosa met onderzoeken in onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk. Echter om politieke redenen stopte toen het wetenschappelijk onderzoek volledig.
Vanaf de jaren 60 van de twintigste eeuw kwam het wetenschappelijk onderzoek naar kratom weer langzaam op gang. Er werden steeds meer alkaloïden ontdekt en men ging kijken naar het gebruik van kratom.
21e Eeuw
Echter het onderzoek naar het geneeskrachtig potentieel van de verschillende alkaloïden in Mitragyna speciosa kwam pas echt op gang in de eenentwintigste eeuw. Inmiddels zijn er honderden wetenschappelijke artikel gepubliceerd over de effecten van Mitragyna speciosa.
Desondanks is er nog veel onduidelijk. Veel medisch onderzoek naar Mitragyna speciosa beperkt zich tot laboratoriumonderzoek, dierproeven of kleine patiëntgroepen. Het kan nog jaren duren voordat medisch onderzoek zover is, dat kratom als geneesmiddel algemeen geaccepteerd wordt door de medische gemeenschap.
Sabotage door farmaceuten
Als het al zo ver komt, want de farmaceutische industrie heeft er veel belang bij om deze ontwikkeling te saboteren. Kratom kan namelijk als goed alternatief dienen voor veel opiaten en dat gaat direct in tegen het belang van de farmaceutische industrie.
Op dit moment verdient de farmaceutische industrie namelijk miljarden dollars met patiënten verslaafd maken aan opiaten. Dit is vooral een probleem in de grootste economie ter wereld: De Verenigde Staten van Amerika.
Persoonlijk zouden wij het jammer vinden als het de farmaceutische industrie gaat lukken om kratom naar de illegaliteit te drukken. Kratom is namelijk een zeer krachtig en nuttig voedselsupplement dat heel veel mensen zou kunnen helpen.
Meer weten
Wilt u meer weten over kratom? Of wilt u meer weten over de combinatie van kratom en CBD-producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Bronnen
Literatuurlijst:
Colin Willis, Kratom – The Truth about Mitragyna Speciosa; An introduction guide to capsules, powder, extract and the full effects, 2015
N. Kumar, The Ultimate Guide to kratom; All About The Magical Plant, 2016
Ernest Coffield, Kratom for Pain Relief; Complete Beginners Guide To Chronic Pain Relief, Arthritis, Anxiety and Depression Cure, 2018
Dirk Netter, Kratom – Ethnobotanik, Anwendung, Kultur, 2019
Online bronnen:
http://entheology.com/wp-content/uploads/kratom-research/1988_std005.pdf
https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0028-1100054
https://www.pbs.org/newshour/nation/kratom-dea-illegal
https://mises.org/wire/why-legal-kratom-may-face-battle-drug-companies