Wietolie en het immuunsysteem
Een goed functionerend immuunsysteem verkleint de kans dat u ziek wordt. Als u toch ziek wordt, dan zorgt een goed immuunsysteem ervoor dat u sneller beter wordt.
Wietolie kan het immuunsysteem verbeteren. Dit zullen wij in dit artikel toelichten. Echter voor een goed begrip moeten wij eerst uitleggen hoe het immuunsysteem nou eigenlijk werkt.
Wat doet het immuunsysteem?
Het immuunsysteem biedt onder andere bescherming tegen virussen en bacteriën. Het immuunsysteem bestaat uit twee delen:
- Aangeboren weerstand
- Verworven weerstand
Aangeboren weerstand
Dit noemen wij ook wel de aspecifieke afweer. De aspecifieke afweer beschermt het lichaam op twee manieren:
- Voorkomen binnendringen ziekteverwerkers
- Tweedelijnsafweer
Voorkomen binnendringen ziekteverwekkers
De huid voorkomt dat ziekteverwekkers het lichaam binnendringen. Ook het slijmvlies in longen, darmen en genitaliën helpen voorkomen dat virussen belanden in de bloedsomloop en in de cellen van het lichaam.
Tweedelijnsafweer
Als een virus of bacterie er toch in slaagt om in het lichaam te komen, dan treedt de tweedelijnsafweer in werking. Dit bestaat uit drie onderdelen:
*Witte bloedcellen: In het bloed zitten witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen scannen alle cellen die zij tegenkomen op lichaamsvreemde eiwitten. Zien zij een eiwit die niet in het lichaam thuishoort, dan vernietigen zij de cel.
*Inflammatoire respons: Wanneer u zich snijdt, dan ontstaat een wondje. Dit is een gat waar ziekteverwekkers naar binnen zouden kunnen komen. Om dat te voorkomen, vernauwt het lichaam de aders rondom het wondje. Zo kunnen ziekteverwekkers minder makkelijk via het bloed het lichaam binnenkomen. Tegelijk verwijdt het lichaam de slagaders. Hierdoor stroomt er bloed naar het wondje. In dat bloed zitten witte bloedcellen en stoffen die zorgen voor bloedstolling.
*Complementsysteem: Dit systeem bestaat uit een groep eiwitten die na activatie een kettingreactie vormen. Volgens wetenschappers is dit waarschijnlijk een van de oudste afweersystemen tegen ziekteverwekkers. Tegelijk wordt dit deel van het immuunsysteem het minst goed begrepen.
De aspecifieke afweer treedt meteen in werking wanneer ziekteverwekkers proberen het lichaam binnen te treden. Dat is een groot voordeel.
Nadeel is dat de aspecifieke afweer minder effectief is bij virussen die het lichaam nog niet eerder is tegengekomen. Vooral als u door ouderdom of een zwakke gezondheid al een minder sterk immuunsysteem heeft. Een nieuw virus als COVID-19 kan dan levensgevaarlijk zijn.
Verworven weerstand
Verworven weerstand is het fenomeen dat het menselijk lichaam meestal immuun raakt voor een ziekte die men één keer eerder heeft gehad. Dit noemen wij ook wel het adaptief deel van het immuunsysteem. Verworven weerstand werkt ongeveer als volgt:
Stel u krijgt een virus binnen die het lichaam nog niet kent. Dan gaat het virus zich vermenigvuldigen en u wordt ziek. Echter hoe meer het virus zich vermenigvuldigt, hoe groter de kans dat sommige witte bloedcellen het virus tegenkomen.
Wanneer genoeg witte bloedcellen het virus tegenkomen, dan gaat er een signaal naar het lichaam om meer witte bloedcellen te produceren. Tegelijk geven de witte bloedcellen informatie door over het virus. Deze informatie gebruikt het lichaam om witte bloedcellen te produceren die efficiënter zijn tegen deze specifieke virus.
Het probleem is dat het lichaam begint met een achterstand. Het duurt meestal tussen de 7 en 10 dagen voordat het immuunsysteem van een mens zich heeft aangepast op een specifieke virus.
Voor sommigen is dat te laat. Zeker als de aangeboren afweer ook al niet meer zo sterk is door ouderdom of door een zwakke gezondheid. Dat is de reden waarom een gemuteerd griepvirus vooral veel slachtoffers maakt bij oude mensen en bij mensen met een zwakke gezondheid.
Voordeel van verworven weerstand is dat uw lichaam kennis over het virus onthoudt voor de rest van uw leven. Mocht u een volgende keer hetzelfde virus binnenkrijgen, dan wordt de indringer veel sneller herkent. Het lichaam gaat meteen aan de slag met het aanmaken van witte bloedcellen specifiek gericht tegen deze indringer.
Verbetert wietolie het immuunsysteem?
Na bovenstaande uitleg begrijpt u beter hoe het immuunsysteem werkt, maar nu vraagt u zich waarschijnlijk af: Wat heeft dit nou met wietolie te maken? Kan wietolie nou wel of niet mijn weerstand verhogen?
Om dat uit te leggen, moeten wij het eerst hebben over het endocannabinoïdesysteem. Dit is een lichaamssysteem dat reageert op bepaalde stoffen uit de cannabisplant (cannabinoïden) en op bepaalde stoffen die het lichaam zelf aanmaakt (endocannabinoïden).
Nu blijkt dat het endocannabinoïdesysteem invloed heeft op andere systemen in het menselijk lichaam zoals het zenuwstelsel én het immuunsysteem. Hierop is de werking van wietolie gebaseerd. In wietolie zitten namelijk cannabinoïden zoals cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC).
Welke invloed wietolie nou precies op het immuunsysteem heeft, kunnen wij echter niet zeggen. Het endocannabinoïdesysteem is namelijk een redelijk recente ontdekking. Hoe dit systeem nou precies invloed uitoefent op andere lichaamssystemen is daarom nog grotendeels onbekend.
Aan de andere kant is wietolie gemaakt van natuurlijke producten. Het lijkt ons daarom geen kwaad kunnen om een keer wietolie te proberen. Als u kiest voor CBD olie, dan loopt u zelfs niet het risico op een high.
Meer informatie
Wilt u meer weten over wietolie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.