skip to Main Content
Gratis verzending vanaf €25 (NL) / €50 (België) - voor 17:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
Autorijden

Autorijden

Autorijden en wietolie gebruiken?

Wij krijgen regelmatig de volgende twee vragen binnen over het gebruik van wietolie in relatie tot autorijden:

·         Autorijden na de inname van wietolie toegestaan?

·         Autorijden na de inname van wietolie verstandig?

Om deze vragen te beantwoorden, is het belangrijk om te erkennen dat er een belangrijk verschil bestaat tussen wietolie met Cannabidiol (CBD) en wietolie met Tetrahydrocannabinol (THC).

CBD-olie ‘puur’ geen probleem

Over wietolie met Cannabidiol (CBD) kunnen wij kort zijn. Autorijden na het gebruik van CBD-olie puur is zondermeer toegestaan. Het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer stelt namelijk alleen een grenswaarde aan THC en laat andere cannabinoïden, zoals CBD, onvermeld.

Verder is het 100% veilig om na gebruik van CBD-olie puur in de auto te stappen. Cannabidiol heeft namelijk geen enkele invloed op uw alertheid of andere factoren die uw rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden. Verder is het onmogelijk om high te worden van CBD-olie puur.

Tip! Kies voor de CBD-olie puur in onze webshop. CBD-olie puur bevat 0,00% THC. Dus zelfs geen sporen van THC. CBD-olie ‘raw’ bevat de wettelijk toegestane hoeveelheid van maximaal 0,2% THC.

Met THC-olie autorijden niet toegestaan

Sinds 1 juli 2017 is nieuwe wetgeving in werking getreden die verbiedt om auto te rijden wanneer de concentratie THC in uw bloed hoger is dan 3,0 microgram per liter. Daarnaast gelden geen uitzonderingen meer voor medisch gebruik van cannabis.

Dit betekent in de praktijk dat gebruikers van THC-olie een reëel risico lopen op een flinke boete wanneer zij in het verkeer worden aangehouden. Bij regelmatige inname van THC-olie zal uw bloed namelijk langere tijd THC bevatten.

De exacte concentratie kan per persoon verschillen, maar het is wellicht verstandiger om geen risico te lopen en als gebruiker van THC-olie opzoek te gaan naar alternatieve methoden om van A naar B te komen.

THC-olie weinig invloed op rijgedrag

Iedereen begrijpt dat het onverstandig is om high achter het stuur te kruipen. Echter men gebruikt THC-olie niet voor de lol en over het algemeen doen THC-oliegebruikers er alles aan om een high te voorkomen.

De concentratie THC die men binnenkrijgt met THC-olie is bij normaal gebruik dan ook velen malen lager dan wanneer u een joint rookt. Verder raakt het lichaam gewend aan de THC. Het is daarom onze mening dat THC-olie niet noodzakelijkerwijs een negatieve invloed hoeft te hebben op uw rijvaardigheid.

Dit kan echter per persoon verschillen. Het is lastig om bij uzelf na te gaan in hoeverre uw gebruik van THC-olie van invloed is op uw rijvaardigheid. Daarom is ook hier het gezegde van toepassing dat u beter het zekere boven het onzekere kunt verkiezen. Daarom kunt u maar beter niet met THC in uw lichaam gaan autorijden.

Protesten uit medische praktijk

De nieuwe wetgeving is zo stringent, dat verschillende partijen al hebben aangedrongen op aanpassingen van het beleid. Het belangrijkste protest komt van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Dit is de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers.

De KNMP wil dat het patiënten veertien dagen na laatste inname van medicinale cannabis is toegestaan om weer in de auto te stappen. Dit is een belangrijk punt omdat THC en sommige opiaten nog wekenlang in het bloed kunnen blijven hangen terwijl er van een high allang geen sprake meer is. De veertien dagen is een termijn waarvan het KNMP vind, dat het redelijk is om te veronderstellen dat de THC in uw bloed dan geen invloed meer heeft op uw rijvaardigheid.

Wij vinden het voorstel van de KNMP nog niet ver genoeg gaan. Persoonlijk zouden wij graag een systeem zien waarbij u als THC-oliegebruiker een certificaat ontvangt wanneer na toetsing blijkt dat uw gebruik van THC-olie geen invloed heeft op uw rijvaardigheid. Met dit certificaat zou voor u als wietoliegebruiker een iets hogere grenswaarde moeten gelden.

Wij hopen dat de regering openstaat voor de kritische geluiden. De toekomst zal dat uitwijzen.

Conclusie

Kijkend naar de huidige wetgeving, en het feit dat THC bij iedereen een ander invloed heeft op de rijvaardigheid, is ons advies om als THC-oliegebruiker voorlopig niet achter het stuur plaats te nemen en een alternatieve methode te zoeken om van A naar B te komen.

In de toekomst zal de situatie hopelijk zo veranderen, dat er een systeem komt waarbij u als THC-oliegebruiker in bepaalde omstandigheden toch veilig als automobilist aan het verkeer kunt deelnemen en zonder risico op een hoge boete.

Back To Top

De waardering van www.wietolie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 1215 reviews.